Skitechniek, wat is er veranderd?

De afgelopen jaren is de benadering van de skitechniek enorm veranderd. Heb je 10 jaar geleden of langer leren skiën of zelfs je Skileraar diploma gehaald, dan kan het goed zijn dat je anders lesgeeft of anders skiet als iemand die elk jaar les heeft genomen en bij is gebleven met de nieuwe ski bewegingen.

Het skiën is eigenlijk zeer simpel geworden maar de traditionele methodes maken het erg gecompliceerd door de twee technieken tegelijk aan te bieden.

Met het moderne materiaal (ski’s, schoenen) gaat alles veel eenvoudiger en met minder kracht.

Het materiaal vraagt dan ook om een andere aanpak.

De traditionele manier van leren is niet fout, maar het beperkt de  skiër(ster) van nu in de ontwikkeling en dus het plezier.

Het materiaal is veranderd, vroeger waren de ski’s lang, van hout en weinig getailleerd, de ski van nu kan korter zijn en is meer getailleerd.

De montage van de bindingen op de ski’s zijn aan het veranderen.

Dit vraagt om een andere benadering. Een andere benadering zorgt voor een andere uitvoering.
Een voorbeeld van een andere benadering: Zo kan de vraag gesteld worden; “wordt een been gestrekt of wordt een been gebogen.” Want als we een been buigen wordt het andere been gestrekt en als we het ene been strekken wordt het andere gebogen.  De uitslag lijkt hetzelfde, maar het zijn toch twee totaal andere bewegingen.

Skitechnieken

A: de Ploegtechniek.

  • Hierbij staan de ski’s in een V of worden in een V gebracht.
  • De druk onder de ski’s is aan de binnenkant van de voeten. Dus onder de grote tenen.
  • De knieën worden naar elkaar geduwd. Bij de wedge (lijkt op de ploeg) worden de knieën niet naar elkaar geduwd.

B: de Paralleltechniek.

Hierbij zijn de ski’s parallel naast elkaar en blijven ook naast elkaar.

De druk onder de ski’s is aan de binnen kant van de ene en de buitenkant van de andere ski. Dus onder de grote en onder de kleine teen.

De hoek welke de ski’s maken met de ondergrond zal  van beide ski’s de zelfde moeten zijn.
De meeste skiërs willen met de ski’s parallel skiën. Maar wat is parallel skiën?

1

parallelfoutHierin zijn ook grote verschillen in de uitvoering te constateren.

Kijk naar de foto  Links en daarna naar de foto Rechts.

Let dan op hoe de krachtlijnen lopen. Deze zijn totaal anders.

Links de benadering welke veel op, vooral indoor-skibanen in Nederland wordt toegepast. De knie wordt net zoals bij de ploeg naar binnen geduwd. Hierdoor ontstaat een verkeerde belasting van het kniegewricht.

Rechts is de benadering welke ook door de PMTS gevolgd wordt. Deze geeft geen verkeerde belastingen van de gewrichten.Ook het buigen van het standbeen is verwarrend want bij het parallelskiën volgens de moderne benadering, wordt deze in het geheel niet bewust gebogen of gestrekt. Maar wordt de binnen ski ontlast of gebogen.

juisehoudingMaar alles valt en staat met de juiste houding op de ski’s.

Kijk naar  de verschillen

Links en Rechts.

Links allemaal onjuist. Rechts o.a. de PMTS benadering.

Heupen boven de enkels, knieën en enkels licht gebogen. Haaks op de ski’s staan.

 

 

 


De ploeg nodigt uit om verkeerde bewegingen te maken, zoals het draaien in de bocht. Hierdoor gaan de ski’s makkelijk over elkaar of er ontstaat snelheid na de bocht.  Of het naar binnen duwen van de knie van het standbeen. De ploeg en de daarbij horen vaardigheden zijn vaak zeer verschillend als de vaardigheden welke gebruikt kunnen worden bij het parallelskiën. Dit kan verwarrend werken. Het is niet de ploegmethode, maar het zijn de leraren die te weinig corrigeren. Hierdoor worden de verkeerde bewegingen gemaakt en zo geleerd.

Portes Du Ski te Ridderkerk is de enige skibaan in Ned. waar direct parallelskiën volgens de PMTS/harbskisystems wordt geleerd en getraind.

Is het de techniek of zijn het de vaardigheden, de vaardigheid of is het een combinatie van dit alles? Kijk dan bij Portes Du Ski.

Belangstelling voor de PMTS benadering bel dan 0180 490260 voor een afspraak bij Portes Du Ski te Ridderkerk.

Kijk hier voor een zeer uitgebreide uitleg van Harald Harb.

Meer willen weten en zelf ervaren meld je dan aan voor een workshop.